Akupunktur vid infertilitet

akupunkturvidinfertilitet

Akupunkturkliniken Kristina Donyo i Lund erbjuder akupunktur vid infertilitet, ofrivillig barnlöshet.

Infertilitet kan definieras som att befruktning inte har skett trots att preventivmedel ej använts under två år.

I kinesisk medicin är det framförallt njurarna som kontrollerar reproduktionen, och för att bli gravid är det viktigt att ha tillräckligt med qi och essenser i njurarna. Livmodern är förbunden med njurarna och är beroende av energi från njurarna för menstruation, befruktning och graviditet. Även andra organ samverkar, som mjälte och lever. Extrameridianer, som kallas chong och ren, som har sitt ursprung i livmodern, är också inblandade.

Kvinnan är komplex och här är det viktigt att hitta en behandlare med tillräcklig kompetens och erfarenhet för att ställa en korrekt diagnos. Behandling av infertilitet kan ta upp till flera månader.

Akupunktur kan även ges som ett stöd vid IVF (In Vitro Fertilisation) för att minska biverkningar av behandling med hormoner och öka genomströmning av qi och blod.

Det är flest kvinnor som vänder sig till akupunkturmottagningar i Sverige för att få hjälp. Men, det är viktigt att inte glömma bort mannen. Även hos mannen kan man stärka njurar och essenser,  och levermeridianen som är kopplad till könsorganen. För mycket arbete kan störa levern att reglera flödet av qi och blod vilket i sin tur kan påverka den sexuella funktionen eller att spermiefunktionen blir drabbad.